maandag 6 juli 2015

3 tips om jouw woonruimtes deze zomer koel te houden

Het is zomer. En niet zo’n beetje ook. De afgelopen dagen werden we hier sterk aan herinnerd. Waar de één naar het strand ging, bleef de ander liever thuis. Zo weinig mogelijk doen, regelmatig douchen en afkoelen bij de airconditioner. Maar toch kan het nog steeds erg warm zijn. In dit blog lees je een aantal tips voor het koelhouden van jouw woonruimtes in de zomer.

1. Overdag alles dicht, ’s avonds juist het tegenovergestelde

Om zo weinig mogelijk warmte naar binnen te laten, is het aan te raden om de ramen en deuren te sluiten, de gordijnen dicht te doen en de zonweringen te laten zakken. Houd alles donker en afgesloten, zodat er geen hitte naar binnenkomt. Zodra het in de avond weer begint af te koelen, is het aan te raden om juist het tegenovergestelde te doen. Alles wat voorheen potdicht zat kan je nu open gooien, om zo alle koelte weer te verwelkomen.

2. Zet apparaten en lampen zoveel mogelijk uit.

Standby is niet genoeg. Kortom: laat de stekker uit het stopcontact, zowel overdag als ’s nachts. Alles wat je niet of weinig gebruikt kun je het beste maar helemaal uitzetten, want apparaten stoten heel veel warmte uit. Wat denk je bijvoorbeeld van een afzuigkap? Deze staat erom bekend juist de koele lucht op te zuigen en dit in te ruilen voor warme lucht.

3. Bereid je optimaal voor op de hitteperiode

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden. Zo mag een airco in huis bijvoorbeeld niet ontbreken. Tip: laat deze de hele dag blazen op de laagste stand. Hiermee behoud je de koelte de hele dag door én bespaar je ook nog eens energie. Andere alternatieven zijn het isoleren van je huis, het genereren van extra schaduw (door bijvoorbeeld in een boom te plaatsen in de tuin) of het dak nat te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten