donderdag 21 juli 2016

Elektricien Den Haag vertelt welke dingen je in huis kunt automatiseren met domotica

Domotica is een term die voor veel mensen niet meteen bekend in de oren zal klinken. Toch is het iets waar we in vrijwel alle huishoudens in Nederland te maken hebben. In de toekomst zal domotica de manier waarop we wonen compleet gaan veranderen en de eerste signalen hiervan zijn al zichtbaar. Domotica is een woord dat is afgeleid van het Latijnse woord “Domus” en “tica”. Dit laatste deel is gebaseerd op de woorden informatica, telematica en robotica. Simpel gezegd is domotica de manier waarop de technologieën gebruiken om verschillende dingen in huis te automatiseren. Dit kan het gemak verhogen waarmee we wonen. Wanneer de elektricien Den Haag in dit artikel een aantal dingen opsomt die je in huis kunt automatiseren met domotica zal je merken dat dit de manier waarop we leven en wonen compleet kan gaan veranderen in de komende jaren.

Slimme thermostaten

Laten we beginnen met een domotica automatiseringsoptie waar iedereen inmiddels wel bekend mee is. Slimme thermostaten die in veel huishoudens in Nederland terug te vinden zijn vallen namelijk ook onder de noemer domotica. Dit zijn thermostaten die door middel van informatica zelf leren hoe een woning zo efficiënt mogelijk verwarmd kan worden. Daarbij kan een slimme thermostaat ook op afstand bediend worden met je telefoon door het gebruik van telematica. Hiermee wordt niet alleen het gemak vergroot waarmee we de temperatuur in huis kunnen regelen, maar realiseer je ook een energiebesparing.

Alarmsystemen

Door middel van automatisering en domotica kan je ook de beveiliging van een huis verbeteren. Moderne alarmsystemen kan je net als de thermostaten vanaf afstand bedienen. Zo kan een alarm via een mobiele telefoon aan- en uitgeschakeld worden en kan ook bijgehouden worden wie de woning betreedt. In combinatie met slimme sloten kan je zelfs kunststof deuren op afstand openen en sluiten.

Geautomatiseerde koelkast

Een ontwikkeling die eraan zit te komen zijn volledig geautomatiseerde koelkasten. Dit zijn koelkasten die precies bijhouden wat er allemaal op voorraad ligt in de koelkast. Dreigt een product de houdbaarheidsdatum te overschrijden dan wordt je hiervan op de hoogte gesteld. Het is zelfs mogelijk dat recepten voor gerechten worden aangereikt die bereid kunnen worden met de spullen die in de koelkast liggen. Is de melk bijna op? Dan kan de domotica koelkast automatisch nieuwe melk bestellen en thuis laten bezorgen.

Domotica toekomstplannen

Volgens de elektricien Den Haag moeten we domotica niet zien als een luxe toepassing waarmee we een luier leven kunnen leiden. De eerder beschreven geautomatiseerde koelkast kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Met de vergrijzing die eraan zit te komen in Nederland kan dit een groot verschil maken in hoe de wereld er in de toekomst uit zal gaan zien. Daarnaast worden er op dit moment domotica toepassingen ontwikkeld die levens kunnen gaan redden. Denk bijvoorbeeld aan een systeem dat de hartslag van een hartpatiënt monitort en automatische een ambulance belt wanneer hier onregelmatigheden in te zien zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten