vrijdag 22 juli 2016

Tip van elektricien Rotterdam: verlicht je huis beter met een lichtplan

Voor de inrichting van een woning focussen de meeste mensen zich vooral op meubels, design en kleuren. Dit zijn dan ook belangrijke factoren waarmee je het interieur van een woning kunt bepalen. Echter een andere factor die meestal niet optimaal benut wordt is verlichting. Mensen hangen vaak simpelweg een paar lampen waar de aansluitingen op het plafond zitten en vullen donkere hoeken aan met wat staanlampen. Dit is zonde want meubels, design en kleuren komen beter tot hun recht wanneer optimaal gebruik gemaakt wordt van verlichting. De elektricien Rotterdam geeft in dit artikel de tip om je huis beter te verlichten met behulp van een lichtplan.

Wat is een lichtplan?

Om te begrijpen wat een lichtplan precies is moeten we eerst uitleggen dat er verschillende soorten verlichting zijn. Om optimaal gebruik te maken van verlichting in een woning moeten deze soorten verlichting op verschillende plekken in een huis gebruikt worden. Zo is er bijvoorbeeld taakverlichting, sfeerverlichting, basisverlichting en decoratieve verlichting. Afhankelijk van de activiteiten die in een bepaald gedeelte van het huis plaatsvinden moet de juiste verlichting gekozen worden. Dit kan het beste van tevoren in een plan worden vastgelegd. Dat is dan ook de functie van een lichtplan.

Stappenplan huis beter verlichten

Het maken van een lichtplan voor een woning en een huis beter verlichten is helemaal niet zo moeilijk. Je kunt een lichtplan makkelijk zelf maken. Om je hierbij te helpen heeft de elektricien Rotterdam het volgende stappenplan ontwikkeld.

Plattegrond maken

Allereerst maak je een plattegrond van de kamer in huis die je beter wilt verlichten. Wanneer we als voorbeeld de woonkamer pakken dan teken je op deze plattegrond alle meubels die in de woonkamer staan, deuren, ramen en de aansluitingen voor lampen aan het plafond. De locatie van de ramen zijn belangrijk omdat hier gedurende de dag natuurlijk zonlicht naar binnen schijnt.

Activiteiten in kaart brengen

De volgende stap in het maken van een lichtplan is de verschillende activiteiten in kaart brengen. In het voorbeeld van de woonkamer zijn voor de hand liggende activiteiten: eten aan de eettafel en televisie kijken op de bank. Denk echter langer na over de verschillende activiteiten die in de woonkamer plaatsvinden. Waar lees je bijvoorbeeld de krant of een boek? Speel je weleens een gezelschapsspel of verzorg je je nagels in de woonkamer? Vermeld al deze activiteiten op de plattegrond op de exacte locatie waar ze plaatsvinden.

Soorten verlichting kiezen

Zoals je waarschijnlijk al verwacht is de laatste stap in het creƫren van een lichtplan om de soorten verlichting bij de activiteiten te kiezen. Begin met de basisverlichting bij de aansluitingen op het plafond. Zet een cirkel op de plattegrond die het gebied aangeeft die met deze verlichting wordt verlicht. Vervolgens markeer je met kleinere cirkels de andere soorten verlichting in de kamer. De cirkels mogen elkaar hierbij overlappen. Immers zal ook niet altijd alle verlichting blijven branden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten