dinsdag 31 oktober 2017

Voor- en nadelen van houtbouw

Houtbouw komt steeds vaker ter sprake. Betekent dit dat een woning geheel van hout is gemaakt? Nee, dat is niet het geval. Er wordt gesproken van houtbouw wanneer de dragende elementen van een woning zijn gemaakt van hout. De meeste mensen zijn niet bekend met de voor- en nadelen van deze manier van bouwen. Op deze pagina worden daarom in het kort de voor- en de nadelen op een rijtje gezet.

De voordelen van houtbouw

Een groot verschil met houtbouw en traditionele bouw is dat houtbouw veel lichter is. Doordat er een lichtere fundering nodig is bespaar je vaak veel geld. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat het makkelijker is om verdiepingen bij te bouwen, omdat het skelet lichter is. Dit komt goed uit voor mensen die er nog over twijfelen om later een verdieping bij te bouwen.

Het bouwen van houtbouw gaat ook veel sneller. Veel elementen kunnen namelijk van tevoren al worden gemaakt en hoeven ter plekke alleen geplaatst te worden. Naast dat het een voordeel oplevert dat er sneller gebouwd wordt, zorgt dit er ook voor dat er opnieuw kosten worden bespaard. Deze manier van bouwen is een droge bouwtechniek. Je hoeft dan ook niet lang te wachten totdat je de woning uiteindelijk in kunt, wat bij veel traditionele manieren van bouwen wel het geval is.

Nadelen van houtbouw

Helaas zitten er niet alleen maar voordelen aan houtbouw en zijn er ook verschillende nadelen. Ten eerste kan het lastig zijn om een vergunning te krijgen. Ten tweede wordt houtbouw relatief weinig toegepast en zorgt dat er ook voor dat het moeilijk kan zijn om vakmensen te vinden voor de klus. Tot slot vergt het veel onderhoud. Zo heeft hout bescherming nodig tegen vocht, UV-straling en hout vretende ongedierte. Belangrijk is daarom om van tevoren duidelijk de voordelen en de nadelen tegen elkaar op te wegen, zodat je de juiste beslissing maakt. Of je besluit om een verdieping bij te bouwen in huis of iets anders wilt verbouwen van kun je bouwmaterialen kopen via het internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten