dinsdag 14 november 2017

Zorg voor een goed binnenklimaat

Het binnenklimaat is een onderdeel van klimaatbeheersing. Bij de term ‘klimaatbeheersing’ denkt men meestal aan het buitenklimaat. Hierbij wordt gedacht aan de opwarming van de aarde en wat de gevolgen hiervan zijn voor de natuur. Waar mensen nauwelijks aan denken is het binnenklimaat. Hiermee worden de omstandigheden bedoeld in huizen en gebouwen. Hieronder leggen wij uit wat er precies bedoeld wordt met een goed binnenklimaat en wat je hier aan kunt doen.

Een goed binnenklimaat voorkomt gezondheidsklachten

Bij een goed binnenklimaat is de temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid juist. Er zijn twee redenen waarom een goed binnenklimaat van belang is, namelijk comfort en gezondheid. Een goed binnenklimaat zorgt voor meer comfort. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in de winter zit te rillen van de kou  en dat je in de zomer het extreem warm hebt. Dit is echter niet de belangrijkste reden. Bij een slecht binnenklimaat kun je gezondheidsklachten krijgen zoals hoofdpijn, huidklachten, slaapklachten en last van de longen. Om deze klachten te voorkomen, is het dus belangrijk om voor een goed binnenklimaat te zorgen.

Zo verbeter je het binnenklimaat

Het binnenklimaat verbeteren kan op verschillende manieren. Het eerste onderdeel van een goed binnenklimaat is de juiste temperatuur in huis. De temperatuur dient tussen de 19 en 22 graden Celsius te zijn. In de warme maanden betekent dit dat het huis afgekoeld dient te worden en in de koude maanden moet het huis verwarmd worden. Het afkoelen van een huis kan bijvoorbeeld met behulp van airconditioning. Voor het verwarmen van het huis kunnen verschillende apparaten gebruik worden, namelijk: CV ketel, radiator, boiler, thermostaat en vloerverwarming. Met een hygrometer kan de vochtigheidsgraad gemeten worden. De luchtvochtigheidsgraad dient tussen de veertig en zestig procent te zitten. Daarnaast is voldoende ventilatie ook belangrijk. Dit kun je doen door de ramen in huis af en toe open te zetten, maar continu ventileren is natuurlijk veel beter. Het ventileren kan met mechanische ventilatie, toiletventilatie, badkamerventilatie en warmteterugwinning. OostelbosInstallatietechniek helpt u graag met de installatie van bovenstaande apparaten. De prijzen van apparaten op de webshop zijn inclusief installatie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten